עבודות בחללים מוקפים נחשבות לאחת מהעבודות המסוכנות והמורכבות ביותר בענף התעשייה, התחזוקה והבנייה. מדובר בסוג עבודה שמתבצע במרחבים סגורים, לעיתים ללא אוורור מספק, עם נגישות מוגבלת ולעיתים בתנאים מסוכנים מבחינת חמצן, גזים רעילים, חום קיצוני או לחות. בשל מכלול הסיכונים הכרוך בעבודות מסוג זה, נדרש ידע ייחודי, ציוד מתקדם ועמידה בתקנות בטיחות מחמירות במיוחד. אם אתם בעלי מפעל, מנהלי פרויקט או גוף אשר אחראי על תחזוקת מערכות, חשוב להבין מה המשמעות של עבודה כזו, מתי נדרשת וכיצד מבצעים אותה נכון.
מה זה חלל מוקף?
חללים מוקפים (Confined Spaces) הם מקומות שסגורים מכל הצדדים או בחלקם, ויש בהם גישה מוגבלת, כך לדוגמא: בורות ביוב, תאי שירות תת-קרקעיים, מכלים, מנהרות, בארות מים, תעלות אוורור, חדרי מכונות ללא פתחי אוורור טבעיים ועוד.
עבודה בתוך חללים כאלה דורשת הערכות מקדימה, תכנון מדויק ולעיתים גם שילוב של עבודות גובה בחללים מוקפים, כאשר הכניסה או היציאה מתבצעות דרך תקרה, קיר או פתח גבוה.
מתי יש צורך לבצע עבודה בחלל מוקף?
ישנם מקרים שונים שבהם יש צורך לבצע עבודות מהסוג המדובר, כאשר בין המקרים הללו ניתן למצוא:
ניקוי מכלים או מערכות מים
תחזוקת מערכות ביוב
חיבור או תיקון קווי תקשורת או כבלים תת-קרקעיים
תיקונים בתוך מחסנים סגורים עם חומרים מסוכנים
עבודות גמר או תחזוקה בחדרי שירות נטולי אוורור
בשל התנאים הסביבתיים המורכבים הכרוכים בביצוע עבודות מהסוג המדובר וכן בשל העובדה שלעיתים קיימת סכנה לחיי העובדים המבצעים את העבודות הללו, חשוב מאוד לבצע אותן בהתאם לחוק תוך הקפדה מדויקת על נהלי בטיחות קפדניים
מהם הסיכונים בחללים מוקפים?
עבודה בחללים מוקפים לא סתם נחשבת עבודה מסוכנת. ישנם לא מעט סיכונים בעבודה זאת כאשר חלק מהסיכונים המרכזיים הם: מחסור בחמצן, הימצאות גזים רעילים או חומרי נפץ, סיכון לקריסת קיר או התמוטטות מבנית, טמפרטורה קיצונית (חום/קור), בעיות ניידות או יציאה בשעת חירום, סיכון לנפילה מגובה ועוד ולכן, לפני כל כניסה לחלל סגור לצורך ביצוע עבודה, חובה לבצע מדידות גז, לבדוק לחות, אוורור, טמפרטורה ומצב מבני ולהבטיח שקיימת מערכת תקשורת תקינה עם העובדים בשטח על מנת להבטיח לעובדים את התנאים לבטיחות מקסימלית בזמן עבודתם בחלל זה.
מי מוסמך לבצע עבודות בחללים מוקפים?
על פי התקנות מי שמוסמך לבצע את העבודות הללו הם רק עובדים שהוסמכו לכך, עברו הכשרה ייעודית ומצויידים בציוד מתאים רשאים לבצע עבודות מורכבות בחלל מוקף.
העובדים אשר עובדים בחללים מוקפים חייבים לעבור קורס עבודה בחללים מוקפים, להשתמש בציוד מגן אישי (ריתמה, קסדה, ציוד נשימה), להיות מלווים בצוות מפקח מחוץ לחלל, לפעול על פי נוהל חירום מסודר ועוד. במקרים רבים, העבודה תבוצע גם על ידי איש סנפלינג מיומן, במיוחד כאשר מדובר בגישה מגובה או תנועה בתוך חלל בעייתי. לכן, שילוב של עבודות בחללים מוקפים ע"י איש סנפלינג שמתמחה בביצוע עבודות סנפלינג והפך לנפוץ במיוחד בענפים כמו מפעלי תעשייה, מתקני חשמל ומים, ואתרי תשתית עירוניים.
עבודות גובה בחללים מוקפים- שילוב של מיומנויות
במקרים שבהם אין גישה נוחה לחלל הסגור, נדרש פתרון שמשלב גישה מגובה עם בטיחות מרבית. זה המקום שבו נכנסות לתמונה עבודות גובה בחללים מוקפים תוך שימוש בציוד ייעודי, כלומר, עבודות שמתבצעות תוך שימוש בסנפלינג, סולמות תלייה, עגורנים או כל ציוד אחר שמאפשר לעובד להיכנס לחלל הסגור בבטחה.
מדובר על תחום שרלוונטי לאנשי מקצוע שהוכשרו גם בגובה וגם בעבודה בחללים סגורים, מדובר על שילוב חשוב ביותר של מיומנויות הנדרשות עבור פרויקטים כאלה ואחרים.
ציוד נדרש לעבודה בחלל מוקף
הציוד שבו משתמשים בפרויקטים כאלה כולל בין היתר:
מד גז לבדיקת חמצן ורמות גזים רעילים
מערכת אוורור ניידת
פנסי ראש תקניים לעבודה במקומות חשוכים
מערכת חילוץ (ריתמות, חבלים, כננת)
אמצעי תקשורת אלחוטית בין העובד בשטח לצוות החיצוני
ציוד מיגון אישי מלא
כל פרויקט כזה חייב להתחיל בישיבת תדריך מסודרת וכתיבת נוהל בטיחות אישי בהתאם לתנאי השטח.
למה חשוב לבחור באנשי מקצוע מנוסים עבור ביצוע עבודות בחללים מוקפים?
ביצוע עבודות בחללים מוקפים הוא לא תחום שמתאים לחובבנים או לגורמים לא מוסמכים. כל טעות קטנה לרבות חיבור שגוי, חוסר תשומת לב או שימוש בציוד לא מתאים, עלולה לעלות בחיי אדם. לכן, כאשר יש צורך בעבודות הללו עבור צרכים שונים, חשוב לעבוד רק עם חברות שמעסיקות צוותים מוסמכים, בעלי ניסיון מוכח שעברו את ההכשרות הנדרשות ומגיעים עם ציוד מתאים ומאושר.
לסיכום ניתן לומר כי עבודות בחללים מוקפים מהווים את אחד מהאתגרים המורכבים ביותר בענף העבודה בגובה והתחזוקה. הן דורשות רמת מקצועיות גבוהה, הקפדה על תקני בטיחות, ציוד מתקדם וצוות מיומן שעבר הכשרות ייעודיות לצורך ביצוע עבודה מדויקת ובטוחה.
בין אם מדובר בעבודת גובה בתוך מכל, ניקוי מערכת סגורה, טיפול בביוב או עבודות תחזוקה, חשוב לבחור את אנשי המקצוע הנכונים, בעלי רישיון וניסיון, שיבצעו את העבודה בצורה מקצועית, בטיחותית ויעילה.
תחום התחזוקה בענף התעשייה כולל אתגרים רבים, כאשר אחד הנפוצים בהם, עמו מתמודדים בעלי עסקים בענף, הוא הטיפול בחללים מוקפים. טיפול זה, הכולל עבודות תחזוקה, תיקונים, ניקוי ועוד, הינו הכרחי ומחייב את בעלי העסקים לאתר את אנשי המקצוע המתאימים, המוכשרים להתמודד עם האתגר ועם הסיכונים בתחום ואת בעלי הידע והכלים הנדרשים לשם כך. אז מה הם חללים מוקפים? מה הן עבודות התחזוקה הנדרשות עבור חללים מוקפים? מה נדרש לביצוע מגוון העבודות בחללים אלה? מי מורשים לבצע את העבודות וכיצד תמצאו את נותן השירות המושלם לביצוען? ריכזנו עבורכם, תעשיינים, בעלי עסקים ובעלי נדל"ן, הנדרשים לטפל בחללים מוקפים, את כל המידע הנדרש להבנת מאפייני העבודה בחללים מוקפים ולמציאת אנשי המקצוע המתאימים ביותר לביצוע העבודה בצורה המקצועית והבטוחה ביותר ולשביעות רצונכם.

חללים מוקפים – כשאי אפשר להיכנס מהדלת…
חללים מוקפים הינם חללים הסגורים באופן חלקי או מלא, אשר אינם מיועדים ואינם מתאימים לשהיית אדם ואליהם לא ניתן להיכנס בדרך המקובלת, באמצעות דלת או פתח כניסה נגיש. חללים מסוג זה מסווגים כסביבות עבודות מורכבות ביותר ובהתאם – בעלות סיכון גבוה, הנובע מסכנות בטיחותיות ובריאותיות והכולל בין היתר איומים סביבתיים של חוסר חמצן, נפיצות, חומרים אורגניים, סכנת טביעה, סכנת נפילה מגובה רב, בעלי חיים ארסיים, טמפרטורה גבוהה וחוסר סירקולציה וסכנת אובדן קשר עם הסביבה.
בין מגוון החללים המוקפים ניתן למצוא פירים למיניהם, בורות ובארות, מיכלי אגירה (סילואים), פתחי ושוחות ביוב, צינורות גדולים, מרתפים, מנהרות, תעלות, כספות ועוד.
כל אלו, על אף שעלולים להוות בחלקם מלכודות מוות, מצריכים לעיתים טיפול תחזוקתי, תיקון או ניקוי, עבודות אותן ניתן לבצע רק באמצעות צוותים מיומנים אשר הוכשרו לפעילות זו במיוחד.
עבודה בחללים מוקפים – מקצועיות ובטיחות מעל לכל
על אף שחלק מהעבודות הנדרשות לביצוע בחללים מוקפים נראות ככאלה היכולות להתבצע על ידי כל בעל מקצוע, אין כך הדבר. בשל הסכנות הרבות הטמונות בעבודות בחללים מוקפים, נדרשים כאמור לביצוען בעלי מקצוע מיומנים המומחים בתחום זה ובביצוע העבודות השונות בתוך חללים מוקפים והיודעים להתמודד עם תנאי עבודה ייחודיים אלו.
בטרם בחירתכם בנותני השירות בתחום, חשוב להבין כי חשיבות רבה לבחירת חברה ואנשי מקצוע מתאימים, הפועלים על פי כללי הבטיחות המתאימים ותוך ביצוע עבודת הכנה מקדימה הולמת, הכוללת את השלבים הבאים:
הכרת הסביבה – על מבצע העבודה להכיר היטב את הסביבה בה מיועד לעבוד: מה סוג החלל, הכניסות, החומרים בסביבה, תנאים בתוך החלל וכו'.
זיהוי הסיכונים – לאחר הכרת הסביבה, על בעל המקצוע למפות את הסיכונים הקיימים בה, לרבות תרחישים קיצוניים ובלתי צפויים.
תכנון הפעילות ומציאת פתרונות לכלל הסיכונים – טרם הכניסה לחלל המוקף ותחילת העבודה, יש לתכנן את הפעילות על כל שלביה; החל מאופן הכניסה לחלל, דרך תכנון הפעילות עצמה ועד לתכנון יציאה בטוחה. כמו כן, כחלק מהתכנון, יש להיערך לתרחישים קיצוניים, בהם יידרש חילוץ מיידי של העובדים אל מחוץ לחלל המוקף ואף פינוי רפואי.
בחירת ציוד עבודה מקצועי ומותאם, לרבות ציוד לעבודה בגובה – בהתאם לתכנון העבודה, יש לבחור את הציוד הנדרש לביצועה, לכניסה לחלל ולשהייה בו וחשוב מכל – לבטיחותם של העובדים. חברות המתמחות בעבודות אלה, מחזיקות בציוד עבודה ובציוד בטיחות מותאמים, אשר יאפשרו את ביצועה של עבודה מקצועית ובטוחה.
בחירת בעל המקצוע המתאים – יש לוודא כי מבצע העבודה הינו בעל המיומנות, הניסיון והכישורים הנדרשים ובהם הכשרה לשימוש בציוד, לעבודה בטוחה, לעבודה בגובה וכו'.
עירנות לסביבה ויכולת למתן מענה לכל תרחיש – על החברה נותנת השירות לוודא בטרם ביצוע העבודה כי ביכולתה לתת מענה למקרים בלתי צפויים אשר עלולים להתרחש בחלל המוקף ובהם אספקת אוויר מיידית, כיבוי אש, ציוד עזרה ראשונה וידע במתן טיפול ראשוני, אמצעי קשר תקינים למבצע הפעולה ויכולת ליצירת קשר עם כוחות סיוע במקרה הצורך.

עבודות בחללים מוקפים הינן מורכבות כאמור וכוללות סיכונים רבים. בשל סיכונים אלו יש להיעזר בשירותיהן של חברות מורשות בלבד, המתמחות במתן שירותים בתחום זה ומעסיקות צוותים מקצועיים אשר עברו את כלל ההכשרות הרלוונטיות לעבודה בחללים מוקפים. זכרו – העסקת אנשי מקצוע שאינם מוכשרים לעבודה בחלל מוקף בפרט, עלולה להעמידם בסכנת חיים והאחריות על כך מוטלת במלואה עליכם.
מוזמנים ליצור קשר עם בולט עבודות גובה לקבלת מידע נוסף אודות עבודה בחללים מוקפים.